- دسته بندی : انواع فیلترها ، عكاسي از دنباله نور ، عکاسی از آسمان شب ، عکاسی سیاه و سفید
- گـروه گـرافیکی مـد : -
- ۳ دیدگاه
انواع فیلترها
در این پست میخواهیم به انواع فیلترها بررسی فیلتر ها وکارایی آنها بپردازیم
فیلترها را به طور کلی می توان به سه دسته تقسیم کرد:
– فیلترهای رنگی
– فیلترهای بدون رنگ
– فیلترهای فانتزی یا جلوه های ویژه
فیلترها از نظر جنسیت نیز به سه دسته تقسیم می شوند:
– فیلترهای شیشه ای
– فیلترهای ژلاتینی
فیلترهای استاتی یا سلفونی:که از ماده ی پلاستیکی رنگ شده ساخته می شوند و در ابعاد بزرگ تولید
می شوند.
از فیلترهای ژلاتینی و شیشه ای در جلوی لنز دوربین استفاده می شود ولی از فیلترهای سلفونی که دارای کیفیتی
به مراتب پائین تر هستند فقط در جلوی منبع نور استفاده می شود.
فیلترهای رنگی
این فیلترها تنها به نورهای هم رنگ خود اجازه ی عبور می دهند و بقیه ی طیف های نوری را جذب می کنند. البته بعضی از فیلترهای رنگی وجود دارند که از آنها برای تصحیح دمای رنگ در عکاسی رنگی استفاده می شود.
فیلترهای بدون رنگ
این فیلترها خود به سه دسته تقسیم می شوند
– فیلترهای محافظ
– فیلترهای غلظت خنثی N.D
– فیلترهای پولاریزه
فیلترهای محافظ
این فیلترها به دو منظور استفاده می شوند:
یکی محافظت از لایه ی مخصوصی که روی لنز دوربین ها وجود دارد که ضخامت آن چندین میلیونیم میلیمتر است و به آن Coating می گویند. این لایه نازک باعث بهتر شدن وضوح تصویر و غلظت رنگ ها می شود ,ودرمحیط آتلیه وفضای بیرون آتلیه نیز کارایی دارد, این فیلترها از رسیدن امواج ماوراء بنفش( که با چشم دیده نمی شود) به نگاتیو جلوگیری می کنند. این فیلترها معمولاً با نام های U.V (مخفف Ultra Violet ) یا Skylight به بازار عرضه می شوند.
فیلترهای غلظت خنثی Neutral Density یا N.D
این فیلترهای خاکستری بدون تغییری در دمای رنگ، انواع فیلترها فقط میزان نور وارده به لنز را نسبت به ضرایب خود کاهش می دهند. هنگامیکه نور بسیار شدیدی در صحنه وجود دارد یا به دلایلی می خواهیم که از دیافراگم های بازتر یا سرعت های شاتر پائین تر استفاده کنیم، می توانیم برای کنترل نور از این فیلترها کمک بگیریم.
فیلترهای N.D سلفونی که در سینما به کار می روند دارای شماره بندی منظم هستند مثلاً از شماره ۱ تا ۹، که هر ۳ شماره، نشانگر ۱ Stop کاهش نور است. یعنی فیلتر ND3 به میزان ۱Stop نور را کاهش می دهد. فیلتر ND6 به میزان ۲Stop و فیلتر ND1 به میزان ۱/۳ Stop.
فیلترهای پولاریزه Polarizing Filter
نوعی از فیلترهای خاکستری هستند که به همین دلیل می توان از آنها به عنوان N.D هم استفاده کرد. ولی کار اصلی این فیلترها جلوگیری از ثبت انعکاس هایی است که در سطح اجسام به وجود می آید. اگر فیلتر پولاریزه را زیر میکروسکوپ بگذاریم خطوط یا شبکه هایی را خواهیم دید. همانطور که می دانیم نور به صورت موجی حرکت می کند، درنتیجه هنگام برخورد نور با این فیلتر امواجی که هم راستا با شبکه های فیلتر پولاریزه نباشند اجازه ی عبور پیدا نخواهند کرد، در نتیجه بر روی نگاتیو نیز ثبت نخواهند شد.
حذف انعکاس نور توسط این فیلتر چند شرط دارد:
زاویه ی دید نسبت به سوژه باید حدود ۳۰ درجه باشد. درنتیجه هیچ گاه نمی توانیم مستقیم و به صورت عمود مقابل سوژه قرار بگیریم.
سطح انعکاس نباید از جنس فلز یا خیلی براق یا آینه باشد.
نور منعکس شده نباید متعلق به خود منبع نور باشد. دراین صورت، میزان نور کاهش پیدا می کند ولی به طور کامل حذف نخواهد شد.
فیلتر پولاریزه هنگام عکاسی از فضاهای خارجی نیز بسیار تأثیر گذار است. می دانیم که ذراتی مانند گرد و غبار و … همواره در هوا وجود دارند یا هنگامی که هوا مرطوب باشد قطره های معلق آب در هوا وجود دارند. نور آفتاب پس از برخورد با این ذرات، منعکس شده و پراکنده می شود به همین دلیل نور آفتاب در سطح آسمان پخش می شود، در نتیجه رنگ آسمان و دیگر رنگ های موجود در صحنه غلظت واقعی خود را از دست می دهند. این مشکل هم با استفاده از فیلتر پولاریزه کاهش خواهد یافت.
فیلترهای فانتزی
این فیلترها که توسط کارخانه های مختلف تولید می شوند از تنوع زیادی برخوردارند که نمی توان به صورت مشخص آنها را دسته بندی کرد. در اینجا تنها به معرفی تعدادی از آنها خواهیم پرداخت.
Fog Filter
باعث محو شدن تصویر و ایجاد فضای مه آلود می شوند.
Soft focus Filter
به نوعی از همان دسته ی فیلترهای Fog محسوب می شوند.
Star Cross Filter
این فیلترها منابع نور موجود در تصویر را تبدیل به شکل ستاره می کنند.
Multiple Image Filter
این فیلترها باعث می شوند که تصاویر متعددی از یک جسم ایجاد شود.